Támogassa Ön is a fiatal tehetségeket 2024. május 20-ig adója 1%-a felajánlásával! Bővebben »

Verseny 2024

Zsűri

Dr. Ókovács Szilveszter
zsűri elnök

A Magyar Állami Operaház főigazgatója.
Ókovács Szilveszter zenei tanulmányait a győri Liszt Ferenc Főiskola zeneiskolai magánének-tanár szaka után a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia operaénekes szakán folytatta. Magánének- és operatörténet-tanári tevékenységét követően az Erkel Színház ügyvezetői, majd az Operaház kommunikációs igazgatói tisztét töltötte be. Néhány évre távolodott csupán el az operától, de akkor sem egészen. 2005 és 2011 között a HírTv, majd a Duna Televízió vezetésében töltött be fontos tisztséget, főmunkatársi, illetve vezérigazgatói pozícióban. 2011 óta újra a Magyar Állami Operaház tölti ki az életét. Először kormánybiztosként, majd előbb megbízott, 2012 óta pedig kinevezett főigazgatóként munkálkodik a magyar operajátszás ügyén.

 

Prof. Dr. Temesi Mária
zsűritag

A Magyar Állami Operaház Liszt-díjas operaénekese (szoprán), operanagykövete és énekmestere, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Magánének Tanszékének tanszékvezető professzora, egyetemi tanár, a szegedi opera szak alapítója. A HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány kurátora, a Simándy József Nemzetközi Énekverseny alapítója, versenyigazgatója.

Szülővárosában, Szegeden szerzett ének- és zongoratanári diplomát (1979); majd kitüntetéses diplomával végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Opera- és Magánénektanár Mester szakán (1981). Friss diplomásként rögtön két állandó szerződés ajánlatot is kapott, a budapesti és a saarbrücken-i operaháztól. 24 évesen Wagner: Lohengrinjében Elza szerepével debütált a Magyar Állami Operaházban, a neves olasz karmester, Giuseppe Patané vezényletével. 1981-ben indult el nemzetközi karrierje is, először a drezdai, berlini és nizzai operaházban, majd ezt követően a világ számos más neves operaházától kapva meghívásokat.

Több versenygyőzelem mellett két nagy nemzetközi énekverseny győzteseként is ünnepelték: 1981-ben Rio de Janeiro -ban a SBRAC Énekversenyt még Tóth Mária néven nyerte meg, majd 1985-ben Philadelphia-ban a Pavarotti Énekverseny győztese volt. Sikerekben bővelkedő pályája során a Magyar Állami Operaház állandó tagjaként számos emlékezetes alakítást nyújtott.

2016-ban Magyarország Köztársasági Elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta számára. Művészi teljesítményét számos díjjal jutalmazták: Melis György - díj (2013), Liszt Ferenc - díj (2000), Artisjus- díj (2003), Juventus díj (1996) Székely Mihály -emlékplakett (1995), Bartók Béla -Pásztory Ditta díj (1992)

1997 óta a magánének tanszék vezetője a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán, ahol pedagógiaimunkássága nyomán számos új szak és szakirány indítása fűződik nevéhez. A fiatal énekestehetségek támogatását célozta meg azáltal is, hogy az immár két évtizedes múltú és a Nemzeti Értéktárba is felvett Simándy József Énekversenyt megalapította 1998-ban.

Tudományos fokozatait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte: 2001-ben Habilitált Mester Oklevelet, 2003-ban pedig DLA Mesterdoktori Oklevelet.

2013 óta a Magyar Állami Operaház énekmestereként a szakmai irányítása alá tartozó operaénekesek énektechnikai és szerepformálási fejlődését segíti. A Magyar Állami Operaház 2014 óta az Opera nagyköveteként is számít szaktudására.

Pedagógiai munkásságát több alkalommal is jutalmazták: Jubileumi Emlékérem „Kiemelkedő Oktatói és Művésziteljesítményéért” (2010), Kitüntetés „Kiemelkedő Iskolateremtő Tevékenységéért” (2015), Rektori Elismerő Oklevél „Nemzetközi hírű művészi munkája és a Zeneművészeti Kar növedékei iránt elkötelezetten és odaadóan végzett oktatói tevékenysége elismeréseként” (2016).

Hazai és nemzetközi mesterkurzusok oktatója, nemzetközi énekversenyek gyakorta meghívott zsűritagja, zsűri elnöke. Odaadó tanári munkájának köszönhetően növendékei rendszeresen szerepelnek hazai és nemzetközi operaszínpadokon. Az énekes utánpótlásnevelés mellett, magánének tanárok kinevelésével is gazdagítja a magyar énekeskultúrát.

 

Prof. Kiss-B. Atilla
zsűritag

Prof. Kiss-B. Atilla Kossuth-, Liszt Ferenc- és Artisjus-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja, mesterművész, akadémikus, a Magyar Művészeti Akadémia és az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja Egyetemi tanár, a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára, a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem adjunktusa A SzFE EDHT, DIT tagja.

2019 februárjától tölti be a Budapesti Operettszínház főigazgatói tisztségét.
2012 óta oktat egyetemi rendszerben. Operaénekesként több, mint huszonöt éven át énekelte, énekli az opera- és operett-irodalom hangfajához illő főszerepeit Budapesten és a világ számos rangos színpadán (Barcelona, Berlin, Bern, Monte-Carlo, Párizs, Tokió, Toronto, stb.)

Énekművészi és énekmesteri diplomáját a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerezte. Szaktanulmányait a luxmbourgi Conservatoire de ville de Luxmbourg-ban, illetve a Vég Sándor nevével fémjelzett Mozart Akadémián egészítette ki. Egyetemi oktatói tevékenységét illetve a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán kezdte 2013-ban. 2015 óta tanít a Liszt Ferenz Zeneművészeti Egyetemen, illetve 2021 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés színész osztályának osztályvezető tanára.

Növendékei jelentős szakmai megmérettetésben szereztek rangos díjazást, elismerést. (Simándy József Nemzetközi Énekverseny, Virtuózok komolyzenei tehetségkutató,Vincero opera világverseny, Lav Mirski nemzetközi énekverseny, stb.)
Hivatásának szerves- és jelentős része a tehetséggondozás. Számos fiatal művész pályájának az elindításában vállalt, vállal szerepet, valamint számos szakmai bizottságban, zsűriben, kuratóriumban vesz részt.

A magyar nyelven kívül olaszul, franciául, angolul, németül, románul beszél.

 

Prof. mr. Marković Tamara
zsűritag

Operaénekes (mezzo), a Szabadkai Zeneiskola tanára és igazgatóhelyettese.

Tamara Marković szólóének szakon diplomázott Újvidéken, majd posztgraduális tanulmányait a belgrádi Zeneművészeti Akadémián végezte. Bukarestben folytatott szaktanulmányokat szólóének szakon, mint a román állam ösztöndíjasa, ahol mestere Maria Slatinaru - Nistor volt.  2011-ben a philadelphiai Curtis Institute(USA)  Mesterkurzusokon képezte magát olyan tanároknál, mint Rózsa Vera,Thomas Quasthoff Mikael Eliasen .Főbb szerepei: Eboli, Amneris, Magdaléna, Jane Seymour, Santuca, Olga, Irodiada, Fricka, Charlotte. Nemzetközi operafesztiválok keresett vendégművésze: New Yorki Fesztivál, Festspiele Berlin, bukaresti Enescu fesztivál, Interfest Bitolán, Romus Rovinjban, Nomus Újvidéken, Bemus Belgrádban, ljubljanai, opátijai, rijekai, konstancai és delfi fesztiválok. 2003-ban Japánban, 2004-ben Argentínában vendégszerepelt a magdeburgi Operával. A belgrádi Filharmóniával, a Szerbiai Rádió és Televízió zenekarával, továbbá a Szent György vonósnégyessel tartott számos hangverseny után a Szerbiai Rádió és Televízió Lemezkiadó Vállalata 2007-ben kiadta első önálló CD-jét Portré címmel.Az Európa szerte tartott szólóhangversenyein legnagyobb sikereit a Gustav Mahler szimfóniáiból vett mezzoszoprán részletekkel aratta. Aktív szervezője és résztvevője a határokon átívelő IPa projekteknek Szabadka és Szeged között.

 

Bátor Tamás
zsűritag

Operaénekes (mélybasszus), a Müpa művészeti főtanácsadója, a Magyar Állami Operaház művészeti tanácsadója.

1981-ben végzett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ének szakán Bende Zsolt növendéke volt. 1986-ban diplomázott, majd az Operaház tagja lett, ahol Wagner Parsifaljában debütált. 1986-ban a milánói Scala ösztöndíjasa lett, ahol többek között Giulietta Simionato és Luciano Silvestri irányítása alatt folytatta tanulmányait. 1989-ben a luzerni Stadttheaterbe szerződött, ahol több produkcióban is szerepelt. 2006-ig a világ számos városában énekelt, emellett közel húsz évig állandó vendégművésze volt a Magyar Állami Operaháznak. Repertoárja széleskörű, a barokk művektől egészen a kortárs művekig, az orosz operáktól kezdve, az olaszon át a német operákig terjed, szívesen énekel oratóriumokat, dalokat is.

Számos világhírű karmesterrel dolgozott együtt, többek között Daniele Gatti-val, Fischer Ádámmal, Kobayasi Ken-Ichiro-val, Jurij Szimonov-val, Kocsis Zoltánnal és Vásáry Tamással. Több nemzetközi énekverseny zsűrijében volt visszatérő meghívott. 2003 és 2011 között a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál ügyvezetője, 2007 és 2011 között a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tanácsadója volt, 2007-től a Magyar Állami Operaház tanácsadója, 2011-től pedig a Művészetek Palotája koprodukciós programigazgatója.

2017-ben átvehette a Magyar Arany Érdemkeresztet munkássága elismeréseként.

 

Gyüdi Sándor
zsűritag

Liszt Ferenc-díjas magyar karmester, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója,  a Vaszy Viktor Kórus vezető karnagya. Szekszárdon született 1959-ben, Pécsett nevelkedett, a Nagy Lajos Gimnázium fizika tagozatán érettségizett, gyerekkorában gordonkázni, később énekelni tanult. Már szegedi egyetemistaként megismerte az ország, amikor győzött az 1983-as Ki mi tud? -on saját alapítású együttesével, a Canticum Kamarakórussal, amellyel később számos nemzetközi versenyt is megnyert.

Gyüdi Sándor Szegedi Tudományegyetemen matematika-fizika szakos középiskolai tanárként végzett, majd Szeged ösztöndíjasaként 1988-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneakadémián, ugyanabban az évben a Szegedi Nemzeti Színház karigazgatója lett és átvette a városi oratóriumkórus, a Vaszy Viktor Kórus vezetését is. Az 1989/90-es évadtól operaelőadások karmestere; repertoárja mára a teljes operairodalmat átfogja. 1992 ben vendég-karigazgatóként a torino-i Teatro Regióban dolgozott. Gregor Józseftől, Tokody Ilonán át Rost Andreáig dirigálta a magyar énekesgárda legjobbjait, neves külföldi operaénekesek közül többek között 2003-ban Monserrat Caballé gálaestjének karmestere volt, 2009-ben José Cura Tosca-előadásait vezényelte.

Színházi munkája mellett 1990-től zenekari koncerteket is vezényel, mára szinte egész Európában, és Izraelben, Mexikóban, Kínában és Dél-Koreában vendégszerepelt. 1999-ben a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagyává választották. A barokktól a kortárs zenéig ível repertoárja. A kilencvenes évektől több nemzetközi zenei verseny és fesztivál zsűritagja.

 

Támogatóink és partnereink