Támogassa Ön is a fiatal tehetségeket 2024. május 20-ig adója 1%-a felajánlásával! Bővebben »

Bemutatkozás

Szervezők és munkatársak

Prof. Dr. Temesi Mária
versenyigazgató

A Magyar Állami Operaház Liszt-díjas művésze, operanagykövete és énekmestere, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Magánének Tanszékének tanszékvezető professzora, egyetemi tanár, a szegedi opera szak alapítója. A HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány kurátora, a Simándy József Nemzetközi Énekverseny alapítója, versenyigazgatója.

Szülővárosában, Szegeden szerzett ének- és zongoratanári diplomát (1979); majd kitüntetéses diplomával végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Opera- és Magánénektanár Mester szakán (1981). Friss diplomásként rögtön két állandó szerződés ajánlatot is kapott, a budapesti és a saarbrücken-i operaháztól. 24 évesen Wagner: Lohengrinjében Elza szerepével debütált a Magyar Állami Operaházban, a neves olasz karmester, Giuseppe Patané vezényletével. 1981-ben indult el nemzetközi karrierje is, először a drezdai, berlini és nizzai operaházban, majd ezt követően a világ számos más neves operaházától kapva meghívásokat.

Több versenygyőzelem mellett két nagy nemzetközi énekverseny győzteseként is ünnepelték: 1981-ben Rio de Janeiro -ban a SBRAC Énekversenyt még Tóth Mária néven nyerte meg, majd 1985-ben Philadelphia-ban a Pavarotti Énekverseny győztese volt. Sikerekben bővelkedő pályája során a Magyar Állami Operaház állandó tagjaként számos emlékezetes alakítást nyújtott.

2016-ban Magyarország Köztársasági Elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta számára. Művészi teljesítményét számos díjjal jutalmazták: Melis György - díj (2013),Liszt Ferenc - díj (2000), Artisjus- díj (2003), Juventus díj (1996) Székely Mihály -emlékplakett (1995), Bartók Béla -Pásztory Ditta díj (1992)

1997 óta a magánének tanszék vezetője a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán, ahol pedagógiaimunkássága nyomán számos új szak és szakirány indítása fűződik nevéhez. A fiatal énekestehetségek támogatását célozta meg azáltal is, hogy az immár két évtizedes múltú és a Nemzeti Értéktárba is felvett Simándy József Énekversenyt megalapította 1998-ban.

Tudományos fokozatait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte: 2001-ben Habilitált Mester Oklevelet, 2003-ban pedig DLA Mesterdoktori Oklevelet.

2013 óta a Magyar Állami Operaház énekmestereként a szakmai irányítása alá tartozó operaénekesek énektechnikai és szerepformálási fejlődését segíti. A Magyar Állami Operaház 2014 óta az Opera nagyköveteként is számít szaktudására.

Pedagógiai munkásságát több alkalommal is jutalmazták: Jubileumi Emlékérem „Kiemelkedő Oktatói és Művésziteljesítményéért” (2010), Kitüntetés „Kiemelkedő Iskolateremtő Tevékenységéért” (2015), Rektori Elismerő Oklevél „Nemzetközi hírű művészi munkája és a Zeneművészeti Kar növedékei iránt elkötelezetten és odaadóan végzett oktatói tevékenysége elismeréseként” (2016).

Hazai és nemzetközi mesterkurzusok oktatója, nemzetközi énekversenyek gyakorta meghívott zsűritagja, zsűri elnöke. Odaadó tanári munkájának köszönhetően növendékei rendszeresen szerepelnek hazai és nemzetközi operaszínpadokon. Az énekes utánpótlásnevelés mellett, magánének tanárok kinevelésével is gazdagítja a magyar énekeskultúrát.

Sillo Elizabet
Nemzetközi kapcsolattartó és PR manger

Sillo Elizabeth klasszikus énekművész, zenepedagógus, a Walesi BBC Nemzetközi Kórusának tagja és a Manchesteri Opera volt koncerténekesművésze. Miután zenepedagógiai diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetemen, operaéneket tanult a Liszt Ferenc Zeneakadémián, ahol tanára a híres Berdál Valéria volt.

További diplomákat szerzett matematikából, angol nyelvből és közgazdaságtanból, majd néhány év tanítás után csatlakozott a Szegedi Nemzeti Színház operakórusához.

Miután az Egyesült Királyságba költözött, nemzetközi művészetmenedzsmentet tanult Cardiffban, a Wales Királyi Zenei és Drámai Főiskolán. Operaénekesi és kamarazenei tudását a főiskola partnerintézetében, a Walesi Nemzetközi Énekakadémiáján fejlesztette tovább Patricia O’Neill irányítása alatt, aki az Angol Nemzeti Opera első szopránja volt. Részt vett többek között Vincent Monteil (az Opera National du Rhin zenei igazgatója), Gail Pearson (Angol Nemzeti Opera, Walesi Nemzeti Opera) és a Walesi Nemzeti Opera számos elismert szaktekintély mesterkurzusain. Három éve a Simándy József Nemzetközi Énekverseny nemzetközi PR menedzsere.

Közép-Európa virágzó operahagyományainak köszönhetően a Szegedi Szabadtéri Játékok számos előadásában és külföldön – Olaszországban, Franciaországban, Ausztriában, Németországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban – is fellépett. Partnerei voltak José Cura, Gail Gilmore, Mario Malagnini és együttdolgozott olyan karmesterekkel, mint Karl Jenkins, Grant Llewellyn, Vincent Monteil, Thomas Sondergard, Ryan Wigglesworth vagy Adrian Partington.

A magyar-osztrák operett nagy rajongójaként énekelt Lehár Ferenc Víg özvegyében, illetve Kálmán Imre Csárdáskirálynőjében és Marica grófnőjében. Az Egyesült Királyságban Matthew Hamilton, a Hallé Manchester Kórus karvezetőjének vezénylete alatt számos oratóriumban is énekelt. A City of Manchester Opera tagjaként kétszer szerepelt a Buxton Fesztiválon, amely után kiváló kritikákat kapott. Az utóbbi pár évben számos oratóriumban és operaprodukcióban énekelt a Wales Nemzeti Opera és a BBC Nemzetközi Walesi Kórusával, melybe beletartozik a BBC franciaországi turnéja és a Royal Albert Hallban tartott BBC PROMS produkció. A Karl Jankins Bard of Wales nevű projekt szóló énekese volt, melyet a Dél-Walesi Egyetem támogatott, nemrégiben pedig Dmitri Scarlato díjnyertes Time reset c. minioperában énekelt az Operavision versenyén.

Mindemellett a Cardiffban található Wales Millenium Centre walesi-magyar koncertsorozat társalapítója és a Wales-Magyar Kulturális Egyesület elnöke. Hat walesi-magyar koncertet szervezett és számos kulturális projektet és megbízatást adott néhány rövidebb zenekari mű elkészítésére, melyek nagyszerű kritikát kaptak a brit és magyar médiában. Összességében több, mint 300 cikket írtak az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Magyarországon végzett kulturális munkájáról olyan oldalak, mint a BBC News, ITV News, Daily Post és a Nation Cymru.

Az elmúlt másfél évben az Opera Co-Pro koprodukciós vállalat tanácsadója.

Csóka Anita
program- és marketing manager

Támogatóink és partnereink