Verseny 2021

Zongorakísérők

Kerényi Mariann
zongoraművész

SZTE Zeneművészeti Karán szerzett zongoraművészi és tanári diplomát 2002-ben, majd a Zeneakadémia zongorakísérő-korrepetitor szakán képezte tovább magát. Két évig a Szegedi Nemzeti Színház korrepetitora volt. 2000-ben különdíjat nyert a III. Nemzetközi Jean Francaix Zongoraversenyen Párizsban, az Országos Mozart Zongoraversenyen I. díjat, az Országos Schumann Zongoraversenyen II. díjat kapott Debrecenben. 2003-ban és 2018-ban Szeged Megyei Jogú Város Művészeti Ösztöndíját vehette át, 2012-ben Artisjus Díjban részesült. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanársegédje, a magánének tanszék korrepetitora, a Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium tanára. 2020-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen DLA fokozatot szerzett.

Harazdy Miklós
zongoraművész

1959-ben született Budapesten, tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongora szakán végezte 1973-77 között, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán diplomázott Falvai Sándor és Rados Ferenc növendékeként 1983-ban. Oktatói tevékenysége: korrepetitor a Liszt Ferenc Zeneakadémia Ének Tanszékén, 2010 óta professzor a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékén, 2013 óta pedig a Korrepetitor Tanszéki Csoport szakirány-felelőse. 

1999 óta a Magyar Állami Operaház korrepetitora, jelenleg főkorrepetitor. Repertoárja a barokktól kedzve napjaink kortárs zenéjéig terjed. 1985 óta hazai és külföldi hangversenyeken rendszeres kísérője olyan operaénekeseknek, mint Rost Andrea, Polgár László, Miklósa Erika, Simándy József, Andor Éva, Sass Szilvia. Fellépett Európa több országában, Oroszországban, az Egyesült Államokban és Japánban is. 2005 óta Sass Szilvia minden évben Rómában megrendezett mesterkurzusán korrepetitor. 

Rendszeres vendége olyan nemzetközi énekversenyeknek, mint az International Singing Contest Francisco Viñas, Barcelona, Belvedere Singing Competition, Bécs, International Maria Callas Grand Prix, Athén, Mirjam Helin International Singing Competition, Helsinki.

2015-ben a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetéssel ismerték el kiemelkedő munkásságát. Kiemelkedő zenei előadóművészi tevékenysége elismeréseként 2021-ben Liszt Ferenc-díjban részesült. 

 

Pantea Radu
zongoraművész

AZ 1974-ben született Radu Pantea zenész családba született. 5 éves korában kezdett zongorázni, majd a Luxemburgi Konzervatóriumban folyatta a tanulmányait, ahol summa cum laude minősítéssel szerezte meg a diplomáját 1991-ben. Itt orgonálni, csemballózni, kamareznélni és zeneelméletet is tanult. Párizsban folytatta tanulmányait Claudine Mellon és Theodore Paraskivesco kezei alatt, mielőtt a zenekari vezénylésnek szentelte magát Acél Ervin mellett Szegeden, majd 1996 és 2001 között Bécsben a Zene-és Előadóművészeti Egyetemen Leopold Hager, Acél Ervin és Yuchi Yuasa mellett. Dal műfajt is tanult David Lutz alatt és kamarazenét az Altenberg Trióval. Mesterkurzusokat látogatott Sebők Györgynél, Murray Perahianál, Székely Zoltánnál, Evgenia Tchougaevánál, André Isoirnál, Michael Radulescunál, Végh Sándornál, Kurt Masurnál, Bernard Haitinknál és Zubin Mehtanál.

Tanulmányai alatt hangszeres és énekes szólisták kísérésével foglalkozott. Zongoristaként és orgonistaként a szerte Európában, Brazíliában, az USA-ban, Kanadában, Hong Kongban, Makaóban, Dél-Koreában és Üzbegisztánban lépett fel. Főleg dalokkal és kamarazenével foglalkozott és lehetősége volt olyan művészekkel dolgozni, mint Boris Pergamentschikov, Paul Florin, Yannis Georgiadis, Isabel és Raphael Wallfish, Francesca Patanè, Sebastian Holecek, Olga Chernisheva és Warren Mok. 

Támogatóink és partnereink