Bemutatkozás

A versenyről

Bodi Zsófia

Küldetésünk  

A Simándy József Énekverseny Magyarország nemzetközileg ismert, magas színvonalú énekversenye. A verseny küldetése, hogy felfedezze az ifjú énekes tehetségeket és segítséget nyújtson a fiatal operaénekesek pályaindulásában, valamint példaként emlékezve a verseny névadójára, Simándy József operaénekesre, igényes szakmai-művészi hozzáállására és követendő emberi magatartására. A verseny 2018 óta a Nemzeti Értéktárba felvett intézmény kulturális örökség kategóriában.

A verseny széles körben mozgatja meg Magyarország és a Kárpát-medence magyar lakta területeiről ideérkező énekelni tanulókat, pályakezdő ifjú művészeket, de a világ számos más országából is idevonzza megmérettetésre az ifjú énekes tehetségeket. A verseny kiugrási lehetőséget nyújt a legtehetségesebbek közül is a legfelkészültebbeknek, akik egy hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri előtt mutathatják be zenei - színpadi - énektechnikai és előadóművészi tudásukat, korosztályuknak megfelelő magas szintű felkészültségüket.

 

Történetünk

A versenyt, mint a szegedi Zeneművészeti Kar frissen kinevezett tanszékvezető professzora, Temesi Mária operaénekesnő alapította egykori énektanárával, Sinkó György operaénekessel együtt 1997-ben. A versenyt kezdetektől fogva óriási érdeklődés kíséri, nagyszámú jelentkezői létszám jellemzi. Magyarországon máig ez az egyetlen olyan professzionális énekverseny, ahol a különböző korosztályok külön kategóriákban versenyezve egyetlen nagyszabású rendezvényen találkoznak és mérhetik össze tudásukat, majd a média által is közvetített Díjkiosztó Gálahangversenyt végighallgatva, teljes összképet kapnak hazánk és a környező országok aktuális énekes tehetségbázisáról. 

Az énekverseny névadója Simándy József operaénekes (1916-1997), Kossuth díjas, Kiváló művész, főiskolai tanár, akinek operaénekesi pályája Szegedről indult 1946-ban, a Vaszy Vikor főzeneigazgató által megteremtett és azóta is virágzó operakultúrával rendelkező dél-alföldi zenei központból. A verseny tiszteleg a magyarságtudatát és hazaszeretetét nemzetközi operaszínpadokon is mindvégig megőrző művész és ember, hazánk fogalommá vált Bánk bánja előtt.

Simándy József szándéka volt az 1992-es szegedi tehetségkutató énekverseny zsűritagjaként, hogy Szegeden legyenek a jövőben is énekversenyek, sajnos ő ezt már nem élhette meg. Simándy József szelleme tovább él és nekünk, a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány munkatársainak, mint a verseny szervezőknek szívügyünk, hogy ezt a hagyományt ápoljuk és a tőlünk telhető erővel, minél inkább kiteljesítsük. 

Az énekverseny mindenkori védnöke volt Simándy Józsefné Hegedűs Judit (1934-2019) Jutka Asszony, akire 2019-ben bekövetkezett halála óta szintén emlékezünk az énekversenyekkel.

 

Értékeink

20 év alatt e szegedi „Énekes Olimpia” Magyarország és a Kárpát-medence egyik legjelentősebb énekversenyévé vált. A Simándy verseny 1998-as első megrendezése óta számos olyan énekest fedezett fel és indított el az operaénekesi pályán, akik mára a hazai és nemzetközi opera- és koncertélet kimagasló egyéniségeivé, ifjú sztárjaivá váltak.

A Simándy Énekversenyen ezidáig felfedezett ifjú énekesek mára a magyar énekes kultúra alakítói, munkájukkal, művészi pályafutásukkal bizonyítottan magyar nemzeti értékeink kimagasló képviselői. Közülük sokan Liszt-díjas, Prima Primissima - díjas operaénekesek és a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese címmel kitüntetett művészei. 

Támogatóink és partnereink