Simándy
Verseny 2021

Versenyzők

Djokic Strahinja

„basszus”

Djokic Strahinja

Versenyanyag

Elődöntő

  • Weber: A bűvös vadász - Schweig schweig damit dich niemand warnt! (Gáspár)  

Középdöntő 

  • Verdi: Ernani - Che mai veggio...Infelice! e tuo credevi (Don Ruy Gomez de Silva )
  • Boito: Mefistofele - Son lo spirito che nega (Mefistofele)

Döntő

  • Ponchielli: La Gioconda - Sì! Morir ella de’! (Alvise Badoèro)
  • Rachmaninov: Aleko- Ves' tabar spit (Aleko)

Életrajz

Strahinja Djokic operaénekes és zongorakísérő. Újvidéken született 1991-ben, ahol az Isidor Bajic Általános Zeneiskolában végezte el a zongora tanulmányait Dragana Popovic Maric osztályában. A 2011/2012-es évadban kezdett zongorakísérőként dolgozni a Szerb Nemzeti Színházban.2017 szeptemberében vette át Master diplomáját az újvidéki Művészeti Akadémia zongora szakán Biljana Gorunovic növendékeként

Operaénekesi tanulmányait 2014-ben fejezte be az Isidor Bajic zeneiskolában Senka Nedeljkovic osztályában. Szólistaként 2013 és 2015 között a Belgrádi Nemzeti Színház Operastúdiójának tagja volt, ahol még mindig vendégművész. Számos díj mellett a szerb köztársasági fiatal énekesek versenyének nyertese volt 2011-ben és 2013-ban is Belgrádban. 2014-ben debütált a Belgrádi Nemzeti Színházban és az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban a Börtönőr szerepében Puccini:Tosca című operájában.

2016 és 2018 között  Raina Kabaivanska ösztöndíja volt az olaszországi  Vecchi-Tonelli Intézetben Modenában, ahol énektechnikát és színpadi gyakorlatot tanult.

2016-ban Bulgáriában Puccini: Turandot című operájában Timur szerepében debütált a szófiai Operaházban. 2017 októberében Oroveso szerepében mutatkozott be Bellini: Norma című operájában ugyanitt. 2018 decemberében Colline szerepét alakította az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Bohémélet produkciójában, majd 2019 januárjában Ferrando szerepében is debutálhatott. 

2019 folyamán az Accademia del Bel Canto - Fondation Paolo Grassi (Martina Franca, Olaszország) tagja volt. 2019 márciusától zongorakísérőként is dolgozik az újvidéki Művészeti Akadémia magánének tanszékén.

2019 decemberében 1. díjat és a 'Legjobb basszus'-díjat nyerte a Nikolai Ghiaurov Énekversenyen az olaszországi Modenában. 

Támogatóink és partnereink