Simándy
Verseny 2021

Versenyzők

Čuposka Marija

„szoprán”

Čuposka Marija

Versenyanyag

Elődöntő

  • Rossini: Semiramis  - Bel raggio lusinghier ... Dolce pensiero  (Semiramis)

Középdöntő 

  • Rossini: Ory grófja - En proie à la tristesse (Adèle)
  • Donizetti:Don Pasquale - Quel guardo il cavaliere...So anch'io la virtu magica (Norina)

Döntő 

  • Verdi:Rigoletto - Gualtier Maldè ... Caro nome (Gilda)
  • Donizetti: Lammermoori Lucia - Regnava nel silenzio...Quando rapito in estasi (Lucia)

 

Életrajz 

Marija Čuposka Belgrádban él, zenei tanulmányait is itt kezdte professzor Nikola Kitanovski osztályában a Zeneművészeti Karon. 2019-ben szerzett mesterdiplomát Donizetti Lammermoori Lucia címszereplőjének megformálásával, a Szerb Nemzeti Színházzal együttműködve. Jelenleg doktori tanulmányokat folytat.

Számos koncert fellépője volt: dolgozott a Szerb Nemzeti Rádió Szimfonikus Zenekarával, akikkel közösen, és Bojan Sudjic, illetve Vladimir Kranjevic vezénylete alatt, Bach, Schubert és Fauré műveit adták elő. A Szerb Nemzeti Színházzal Újvidéken is fellépett többek között Riccardo Zanellato oldalán, Gianluca Marciano vezénylete alatt.

Mint az énektanszék egyik legjobb diákja, énekelhetett a Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekarával, Bojan Sudjic vezénylete alatt. Ezenkívül többször is együtt dolgozott a Belgrádi Szimfonikusokkal, a Stanislav Binicki zenekarral és a BGO Skovran vonós együttessel.

Szerbia számos koncerttermében volt előadása, ezek közül a legjelentősebb a Nemzeti Színház színpada, a Kolarac Hangversenyterem, a Kombank Terem és a Belgrádi Szimfonikusok Terme. Marija Čuposkát kétszer is meghívták a Kustendorf Classic Orosz Zenei Fesztiválra, amit a híres szerb rendező, Emir Kusturica szervezése alatt valósul meg. Tagja a Theatre of Musicals és az Opera Pannonica együttesnek.

Több díjat is nyert, melyek közül néhány nagy jelentőséggel bírt szakmai fejlődésére: 2019-ben első helyezett lett a horvátországi Lav Mirski Nemzetközi Énekversenyt, melynek következtében együttdolgozhatott az eszéki Horvát Nemzeti Színházzal. 2017-ben megnyerte a Nikola Cvejic Nemzetközi Énekversenyt, 2016-ban a Lazar Jovanovic Nemzetközi Versenyt. 2017-ben megkapta a Biserka Cvejic díjat, 2019-ben pedig a Zeneművészeti Kar és a Guarnerius közös díját. 2017-ben a Gmundenben tartott nyári Barokk Akadémiára kapott ösztöndíjat.

Különböző mesterkurzusokon vett részt, tanult többek között David Bizictől, Marijana Mijanovictől, Darina Takovától és Susanne Rydentől.

Támogatóink és partnereink