Simándy
Verseny 2021

Versenyzők

Christofakakis Emmanouil

„basszus”

Christofakakis Emmanouil

Versenyanyag

Elődöntő

  • Mozart: A varázsfuvola - O Isis und Osiris (Sarastro)

Középdöntő 

  • Rossini: A sevillai borbély - La calunnia (Don Basilio)
  • Verdi: Simon Boccanegra - Il lacerato spirito (Fiesco)

Döntő

  • Mozart: Szöktetés a szerájból - O wie will ich triumphieren (Osmin)
  • Verdi: Don Carlos - Ella giammai m'amo (II.Fülöp) 

Életrajz

Manos Christofakakis Kréta fővárosában, Heraklionban született 1989-ben. 2011-ben az athéni Acropolis Konzervatóriumban vette át diplomáját kitüntetéssel és első díjjal. Tanára Zachos Terzakis volt. Részt vett Temesi Mária magyar szoprán, Vladimir Chernov orosz bariton, Dimitri Kavrakos görög basszus, Victoria Loukianetz ukrán szoprán, Noe Colin mexikói bassz-bariton, Jesus Leon mexikói basszbariton és Katerina Tsagaraki görög szoprán mesterkurzusain. 2020 augusztusában ösztöndíjjal a Bécsi Opera Akadémiájára utazott. 

Basszus és basszbariton repertoárt énekel. Friss előadásai közt olyan szerepek találhatók, mint Mozart : Don Giovanni címszerepe a Bécsi Operafesztivál keretében (2020), Xanthoulis A beképzelt óriás (The Selfish Giant) c. gyermekoperája, a Heraklioni Kulturális Központban (2020), Pergolesi Az úrhatnám szolgáló c. operájának Ubertója (2019) a Heraklioni Szabadtéri Fesztivál keretében (Krétai Lyric Színház) és Piazolla Maria de Buenos Aires c. tangó-operettjének El Payadora (2018). 

2020 januárjában indult a belgrádi Lazar Jovanović Nemzetközi Énekversenyen, ahol 1. helyezést ért el és két különdíjat nyert, októberben pedig 2. helyezett és különdíjasa lett az eszéki Lav Mirski Nemzetközi Énekversenynek.

Együttdolgozik Mélisande Sinsoulier francia zongoraművésszel, akivel sokszor szerepel opera-és dalesteken, például a krétai Casa dei Mezzo Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon is.  

Görögországban és Németországban többször lépett fel jótékonysági esteken, olyan célok érdekében, mint egy heraklioni bántalmazott nők és gyermekek számára épülő otthonért vagy nélkülöző családok megsegítéséért. 

A krétai Lyric Színház non-profit szervezetének művészeti igazgatója, illetve az 1908-ban alapított Apollon zenetörténeti szervezet bizottsági tagja.

Az előadóművészetek iránti szerteágazó érdeklődése megmutatkozik abban is, hogy 2011 óta argentin tangó táncosként is fellép, továbbá színészetet tanult és prózai színházi darabokban is szerepelt. Ezenkívül jogi és mediátori végzettséggel rendelkezik: az Athéni Nemzeti és Kapodistrias Egyetem Jogi Karán szerzett alapdiplomát, majd további képzéseket folytatott Athénban, a Frankfurti Jogi és Pénzügyi Intézetben és ösztöndíjjal a New York-I Columbia Egyetemen. 

 

Támogatóink és partnereink