Híreink

Hírek 2021

« vissza

Simándy-különdíjas a Müpában – interjú Papp Balázzsal

A Simándy József Nemzetközi Énekverseny zsűrijének – a helyezettek megválasztásán túl – lehetősége nyílt számos különdíjjal is jutalmazni az arra érdemes, magas szakmai szintet képviselő versenyzőket. Róluk és a díjjal járó fellépésekről adunk hírt interjúsorozatunkban – ezúttal Papp Balázzsal beszélgettünk. A fiatal tenor a II. Korcsoport II. helyezését érte el, emellett pedig több különdíjat is nyert. 2021. november 18-án és 20-án a Müpa produkciójában, Donizetti Lucrezia Borgia c. operájában léphetett fel.

Ha visszagondolsz az Énekverseny hetére, milyen élmények jutnak eszedbe?

Nehezen tudok egyetlen dolgot kiemelni, a teljes versenyhét sokat adott nekem és nagyon tetszett a hangulata. Ami számomra a legmeghatározóbb volt, az a Gála, mivel azelőtt nem énekeltem még színházteremben és nagyzenekarral sem, így ez volt az első ilyen élményem.

A Lucrezia Borgia-ban Olofernót, egy fiatal velencei nemest alakítasz. Hogyan készültél a szerepre?

November 6-án kezdtük el a próbát, addigra be kellett tanulnunk szerep szövegét és zenei részét. Azonban előtte én még nagyban az Opera A Mester és Margarita próbáiban voltam benne, így Bartal László, aki a Lucrezia Borgia-nál volt a korrepetitorunk, hangfelvételt küldött nekem, melyre följátszotta és -énekelte minden szólamomat, így gyakoroltam a Gyöngyösi Levente-féle darab előadásaival párhuzamosan a szerepet. László mellett pedig tanárom, Fried Péter is sokat segített. Továbbá az opera összes elérhető felvételét megnéztem, így szedegettem fel minden olyan jellegzetességet, amit bele kellett vinnem a szerepben.


Papp Balázs a Verseny Gáláján a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében, vezényel: Gyüdi Sándor

 Hogyan élted meg a próbafolyamatot?

Kis szerepet alakítok ugyan, de Bátor Tamás művészeti főtanácsadó az elején megkért, hogy vigyázzak magamra, mert ennél a darabnál elengedhetetlen, hogy minden szereplő jelen legyen, méghozzá teljes erőbedobással. Ezt én is megéreztem, mindannyiunknak sokat kellett dolgoznia, több energiát is igényelt, mint amire számítottam. A karmesterünk, Andrij Jurkevics, is fantasztikus művész, a próbák elején ő tökéletesítette velünk a szólamainkat. A nemesek szerepében az volt a kihívás, hogy sok olyan rész van, ahol egy-egy szót kell beénekelnünk. Ezek végszavainak és a zenei helyek betanulásához mindenképpen kellett idő.

Milyen érzés volt a Müpában fellépni? Mit viszel magaddal ebből a folyamatból?

Fantasztikus volt! Nemcsak hogy a színpadon, de még nézőként sem voltam ott eddig, a különdíjjal pedig egyből fellépőként jöhettem be ide! Mikor beléptem, percekig csak néztem a termet, az érzés, ami akkor bennem volt, egyszerűen leírhatatlan! Amit pedig magammal viszek, mindenképpen az, hogy egy színpadon állhattam olyan világhírű énekesekkel, mint Yolanda Auyanet vagy Stefan Pop. Tőlük sok énektechnika módot is el tudtam lesni, őáltaluk, azt hiszem, nagyot fejlődtem most, Stefan Poppal néhányszor beszélgettünk is az éneklésről. Igyekeztem a lehető legtöbb új ismeretet átültetni az én szerepembe is.

A Lucrezia Borgia fináléja (Fotó: Nagy Attila/Müpa)

Érkezett valamilyen visszajelzés az előadásra és a te szereplésedre vonatkozóan?

Mesteremtől tudom, hogy jó véleményeket hallott, de egyelőre még nem osztotta meg velem ezeket…Illetve Bátor Tamás mondta, hogy nagyon örült, hogy benne voltam ebben a produkcióban, úgy érzem, hogy meg volt elégedve a munkámmal.

Milyen terveid, céljaid vannak a közeljövőre, esetleg milyen előadásokban láthatunk téged újra?

A közeljövőben a félévi vizsgákra való felkészülésre, a repertoárom bővítésére, valamint a tanulásra fektetem a hangsúlyt. A szülővárosomban, Berettyóújfaluban, lesz egy koncertünk december 20-án, majd előreláthatólag február 6-án kerül megrendezésre a Belgrádi Collegium Hungaricum által felajánlott különdíjas koncert is.

Kiemelt kép: Mészáros Kevin

Szerző: Szabó Zoé Júlia

Támogatóink és partnereink