Híreink

 

« vissza

Teltházas koncertet adtak Londonban a Simándy József Nemzetközi Énekverseny különdíjasai – interjú Gebe-Fügi Renátával és Kapi Zsuzsannával

A Simándy József Nemzetközi Énekverseny zsűrijének – a helyezettek megválasztásán túl – lehetősége nyílt számos különdíjjal is jutalmazni az arra érdemes, magas szakmai szintet képviselő versenyzőket. Róluk és a díjjal járó fellépésekről adunk hírt az elkövetkező időszakban, elsőnek is Gebe-Fügi Renáta és Kapi Zsuzsanna novemberi londoni fellépéséről, melyet a Londoni Magyar Kulturális Központ tett lehetővé. 

Mi minden történt Veletek a Simándy József Nemzetközi Énekverseny óta?

Gebe-Fügi Renáta: Az Énekverseny óta megkezdtem utolsó Master évemet a Gheorghe Dima Zeneakadémián, Carmen Gurban művésznő osztályában, valamint a Kolozsvári Magyar Opera színpadán Donizetti Don Pasquale Norináját és Mozart Varázsfuvolájában Pamina szerepét alakíthattam. Jelenleg Mozart D-moll gyászmiséjét, a Rekviemet gyakorlom, szólistaként lépek fel a kolozsvári Transilvania Filharmónia kórus és zenekarával! Januárban pedig a Budapesti Operettszínházban a János vitéz Franciakirálykisasszony szerepét alakítom majd!

Kapi Zsuzsanna: A Magyar Állami Operaház különdíjasaként a verseny után felkérést kaptam a balatonfüredi Anna-bál keretében megrendezett Operagálára, ahol a Magyar Állami Operaház zenekarának kíséretében, Kocsár Balázs vezényletével Gustave Charpentier Louise c. operájából a címszereplő híres áriáját énekeltem, melyet a verseny középdöntőjében is előadtam. Augusztusban előzetes válogató után a Musicum Laude Bel Canto mesterkurzus és énekverseny résztvevője voltam, ahol Rost Andrea művésznővel dolgozhattam együtt. A gálakoncerten, ahol III. helyezést értem el, nagy élmény volt a Nagyváradi Állami Színházban énekelni. Puccini Bohémélet c. operájából Musetta keringőjét adtam elő a Nagyváradi Állami Filharmónia kíséretében Budányi György, a Semperoper Dresden karmestere vezényletével. Októberben a díjjal járó fellépési lehetőségek egyikére felkérést kaptam a Cooperától az Országjáró Bánk bán keresztmetszet produkciójában Melinda szerepére. Szeptembertől énekmesteremet, dr. Iván Ildikót a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárává választották, ezért én is ott folytatom opera-ének mesterszakos tanulmányaimat.

J.-b.: Vincze Máté kulturális tanácsos, Gebe-Fügi Renáta, a III. Korcsoport II. helyezettje és különdíjasa, Kumin Ferenc nagykövet, dr. Temesi Mária, a Verseny alapítója, Kapi Zsuzsanna, a Verseny különdíjasa, Silló Elizabeth, a Verseny nemzetközi PR menedzsere

Mely darabokat adtátok elő és mi alapján választottátok ki őket?

G.-F.R.: A koncertre elsősorban olyan műveket szerettem volna magammal vinni, amelyeket már volt alkalmam többször is elénekelni, előadni, de emellett mindenáron meg akartam mutatni a londoni közönségnek a magyar nyelv és zene szépségét is! Ugyanakkor megpróbáltuk a teljes műsort izgalmassá tenni a közönség számára, nem csak az énekhangunkkal, hanem a játékunkkal is szórakoztatni. Így tehát Mozart Figaro házasságából, a “Via resti servita” duettel kezdtük a műsort. Ezen kívül én Donizetti Don Pasquale c. művéből Norina áriáját énekeltem, Rossini Alkalom szüli a tolvajt c. operájából Berenice három részes áriáját, majd az Erkel Bánk bánjából Melinda híres utolsó áriáját, a Tisza parti jelenetet adtam elő. Végül Kodály Árva vagyok című dalával búcsúztam a közönségtől.

K. Zs.: A koncert kezdő műsorszámaként Mozart Figaro házasságából Susanna és Marcellina duettjét énekeltük, ami a két nő rivalizálásáról szól. Mivel Susanna úgy felbőszíti Marcelinát, hogy kiviharzik, így az opera egy nyugodtabb pillanatával, Susanna Rózsaáriájával folytattam a hangversenyt. A koncert további részében Puccini Bohémélet c. operájából Musetta keringőjét, Gustave Charpentier Louise c. operájából Louise áriáját, Kodály Zoltán Szőlőhegyen keresztül és a Ne búsuljon senki menyecskéje c. dalokat választottam. Záró számként pedig Gounod Rómeó és Júlia c. operájából Júlia méregáriáját énekeltem. A darabok többsége már repertoáron volt, ez mindig ad egyfajta biztonságot, ha teljesen idegen környezetben kell színpadra állnom. A Júlia-áriát pedig ezen a koncerten “avattam fel”, mert szerettem volna egy újonnan tanult darabot is vinni.

Gebe-Fügi Renáta (bal) és Kapi Zsuzsanna (jobb), a zongoránál Thiago Bertoldi

Hogy éreztétek magatokat Londonban és a koncerten? Mi volt a legkellemesebb élményetek?

G.-F. R.: Nagyon hálásak vagyunk az énekverseny szervezőinek, hogy ilyen sok szép díjjal jutalmazták az idei versenyzőket, és hogy lehetővé tették, hogy Zsuzsival eljuthassunk Londonig! A koncert igazán bensőséges hangulatú volt, úgy érzem, sikerült őszintén énekelnünk a közönségnek. A koncert végén állva tapsoltak! Emellett több kellemes élményem volt! Maga az utazás, a közös munka, a zenélés Thiagoval, aki egy fantasztikus zongorista, és nem utolsó sorban az, hogy a koncert végén nagyon sokan kiemelték a Tisza parti jelenetet; meghatva és kíváncsian kérdezgettek róla, hiszen azelőtt még sosem hallották!

K. Zs.: Én is nagyon hálás vagyok, hogy egy ilyen gyönyörű helyen adhattunk koncertet és hogy képviselhettük Magyarországot. Nagyon örültem, hogy teltház volt és a közönség igazán lelkes érdeklődéssel hallgatott minket, illetve annak, hogy a fogadáson rengeteg elismerő visszajelzést kaptunk. A koncertélményen túl még a város főbb nevezetességeit is volt időnk megnézni.

Miért ajánlanátok a Simándy Versenyre való jelentkezést és mit tanácsolnátok a jövendőbeli versenyzőknek?

G.-F. R.: Azért ajánlanám, mert komoly, színvonalas nemzetközi verseny, ahol igazán megmérettetheti minden énekes a tudását! Nagyon komoly energiát és fegyelmet követel egy ilyen versenyhét, de rengeteget lehet fejlődni általa!

K. Zs.: A verseny remek tapasztalatszerzési lehetőség is. Szerintem fontos hallani a kortársainkat, a fiatalabb és idősebb énekeseket egyaránt. Sokat lehet tanulni a részvétellel, ezáltal fel tudjuk mérni, hogy hol is tartunk éppen hangi fejlődésünkben.

 

J.-b.: Vincze Máté, Temesi Mária, Thiago Bertoldi, Gebe-Fügi Renáta, Kumin Ferenc, Kapi Zsuzsanna, Silló Elizabeth

Szerző: Szabó Zoé Júlia

Fotók: Bartha Botond

Támogatóink és partnereink