COMPETITION ANNOUNCEMENT 2024 APPLICATION 2024

Híreink

 

« vissza

"Benne voltam a muzsikában és a muzsika bennem volt..." Simándy József (1916-1997) - kiállítás

Simándy a 20. századi operajátszás kiemelkedő alakja volt, gyönyörű orgánuma, színpadi játéka, az 1945 utáni diktatórikus politikai környezetben tanúsított magyarsága a magyarországi és a határokon túl élők számára is erőt és bátorítást adott a nehéz időkben.
 
A születésének 100. évfordulója alkalmából 2016-ban rendezett jubileumi vándorkiállítás nagyszámú fotó felhasználásával, személyes visszaemlékezések és korabeli kritikák segítségével igyekszik teljes képet adni Simándy életéről: a nehézségekkel teli gyermek- és ifjúkorról, az autószerelő-műhelyben eltöltött évekről, a zenei tanulmányokról, illetve a szegedi, majd a budapesti Operaházban induló és kiteljesedő operaénekesi karrierjéről. Bemutatjuk repertoárját az olasz, német, francia és magyar operákban, oratóriumokban és további számtalan műfajban.
 
A Petőfi Irodalmi Múzeum Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet  és a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány együttműködése és az NKA jóvoltából a tárlat a versenyhét során Szegeden látogatható a Szent-Györgyi Albert Agóra aulájában.
 
A XI. Nemzetközi Simándy József Énekversenyt követően a kiállítás június 21-től két héten át a REÖK palotában kerül bemutatásra.
 
 

Támogatóink és partnereink