Híreink

 

« vissza

Rost Andrea, világhírű szoprán a zsűriben

Nagy örömünkre szolgál, hogy új zsűritagot is köszönthetünk a XI. Nemzetközi Simándy József Énekverseny zsűrijében: Rost Andrea, Kossuth-, Prima Primissima és Liszt -díjas operaénekest.

 

 

Rost Andrea Budapesten született, zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte Bende Zsolt növendékeként. Még főiskolás volt, amikor a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasaként elénekelte Júlia szerepét Gounod: Rómeó és Júlia című operájában, Gulyás Dénes rendezésében. 1989-ben első helyezést ért el Európa egyik legrangosabb énekversenyén, a Mirjam Helin Nemzetközi Énekversenyen. Diplomája megszerzése után nem sokkal, 1991-ben, a Wiener Staatsoper magánénekese lett, ahol összes fontos szerepében megismerhették a bécsiek: Zerlinától és Adinától kezdve, Susannán és Lammermoori Lucián át egészen Violetta parádés szerepalakításáig. Operaházi szerepei mellett számos koncerten is hallhatta őt Bécs zeneértő közönsége.

A Milánói Scalába maga Riccardo Muti hívta meg az énekesnőt a Rigoletto 1994-es bemutatójára. Gilda szerepében olyan átütő nemzetközi sikert aratott, hogy azóta is a Scala állandó visszatérő vendége. 1995-ben, a Scala évadnyitó Varázsfuvola premierjén már ünnepelt sztárként lépett színpadra. Milánóban Mozart Figaro házasságának Susannája, majd Verdi Traviatájának Violettája követte a sort.
A Salzburgi Ünnepi Játékokon is számos produkcióban lépett közönség elé, és a legnagyobb karmesterekkel dolgozott együtt. Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című művéből a Sólyom szerepét Solti György vezényletével énekelte, míg Drusillát Monteverdi Poppea megkoronázása című operájából Nikolaus Harnoncourt dirigálásában adta elő. Salzburgban ismét Riccardo Muti karmesteri pálcája alatt énekelte Violettát Verdi Traviatájával, de dolgozott Claudio Abbadóval is, amikor Muszorgszkij Borisz Gondunovjában énekelte Xenia szerepét.

A párizsi Opéra Bastille-ban Susannát, Gildát és Lammermoori Lucia mellett Offenbach: Hoffmann meséiben Antoniát alakította. A londoni Royal Opera House-ban Susannaként debütált a Figaró házasságában, majd Violettát énekelt nagy sikerrel. Koncertszerű előadásban énekelte el Donizetti: Elisabeth című operájának címszerepét, mely egyben világpremier is volt. Legutóbb a Lammermoori Lucia londoni bemutatóján énekelte a címszerepet.

2002 márciusában Los Angelesben Pamina szerepében volt hallható, majd 2005-ben ismét ezt a szerepet énekelte Washingtonban. A madridi Teatro Real meghívására Poulenc A karmeliták beszélgetései című operájában Blanche szerepét alakította 2006-ban. Amerikában a chicagói Lyric Operában több ízben is vendégszerepelt, ahol Zerlinát, Gildát, Violettát, Giuliettát, Michaelát és Rosalindát énekelt. A New York-i Metropolitanben először 1996-ban lépett a közönség elé Adina szerepében, a Szerelmi bájitalban, később ugyanitt Gildát, Luciát és Violettát énekelt; legutóbb 2006-ban Mozart: Figaro házassága című operájában énekelte Susanna szerepét. A Washingtoni Nemzeti Operában Antonia szerepét énekelte a Hoffmann meséiben, és ugyanebben a produkcióban lépett a Los Angeles-i közönség elé.
A Magyar Állami Operaházban 2009-2010-ben Fischer Ádám vezénylete alatt énekelte Euridiké szerepét Haydn: A filozófus lelke, avagy Orfeusz és Euridiké című operájában. 2013 nyarán Budapesten debütált Puccini Pillangókisasszonyában, mely egy új fejezetet nyitott a művésznő karrierjében.

2013 szeptemberében először énekelt a dél-amerikai földrészen. Sao Pauloban lépett fel Mozart: Don Giovannijában. Donna Anna szerepét a Magyar Állami Operaházban, Padovában és Tokióban is énekelte a 2014/2015-ös évadban. Az évad további szerepei budapesti dalszínházban: Nedda (Bajazzók), Margit (Gounod: Faust).

Koncert- és dalénekesként a világ minden ismert és fontos koncertpódiumának vendége. A londoni Wigmoor Hall, a zürichi Tonhalle, vagy a bécsi Musikverein ugyanúgy helyszíne volt koncertjeinek, mint a los angelesi Hollywood Bowl vagy a tokiói Suntory Hall.

Számos CD- és DVD-felvételen működött közre. Az új műfajok iránti nyitottsága jegyében pedig nemrégiben több hangoskönyvhöz kölcsönözte beszédhangját.

Díjai és elismerései:

Bartók-Pásztory díj (2021)
Magyar Érdemrend Középkereszt - kitüntetés (2018)
Székely Mihály – emlékplakett (2011)
Bartók Béla – emlékdíj (2006)
Special Achievement Award (2005)
Kossuth-díj (2004)
Prima Primissima díj (2003)
Obersovszky – emlékplakett (2003)
Érdemes Művész (1999)
Hallhatatlanok Társulata, Örökös tag (1998)
Liszt-díj (1997)
Budapest díszpolgára
Kőbánya díszpolgára
Szolnok díszpolgára
Csepel díszpolgára
Budaörs díszpolgára

Lemezfelvételei:

Kodály: Székely fonó (Magyar Állami Operaház, 2017)
Brahms: Lieder & Liebeslieder Waltzes (Deutsche Grammophon, 2016)
Andersen: A kis hableány- hangoskönyv (Kossuth Kiadó ZRt. - Mojzer Kiadó Kft., 2014)
Operamesék második rész - hangoskönyv (Kossuth Kiadó ZRt. - Mojzer Kiadó Kft., 2014)
Operamesék - hangoskönyv (Kossuth Kiadó ZRt. - Mojzer Kiadó Kft., 2013)
Colours (MTVA, 2013)
Magyar dalok – Bartók, Kodály, Ligeti (Warner Music, 2008)
Walter Jurmann dalai (RCA Victor Europe, 2006)
...che cosa è amor… Mozart áriák (Warner Classic, 2004)
Erkel Ferenc: Bánk bán (Teldec, 2003)
Lehár Ferenc operettgála (Deutsche Grammmophon, 1999)
Donizetti: Lammermoori Lucia (Sony Music, 1998)
Le delizie dell'amor – Donizetti, Puccini, Verdi (Sony Music, 1997)
Mendelssohn: Éliás, op.70 (EMI Classics, 1996)
Verdi: Rigoletto (Sony Classical, 1995)
Mahler: VIII. Szimfónia (Deutsche Grammmophon, 1995)
Mozart: Figaro házassága (Deutsche Grammmophon, 1994)

DVD felvételei:

…che cosa è amor… Mozart áriák (Warner Music, 2006)
Verdi-gála Berlinből (Euro Arts, 2002)
Mozart: Don Giovanni (Arthaus Musik, 2000)
Johann Strauss-gála (Arthaus Musik, 2000)
Richard Strauss: Az árnyék nélküli asszony (Decca, 2000) 

Támogatóink és partnereink