A Nemzeti Értéktárba felvett intézmény kulturális örökség kategóráiban

Dr. Temesi Mária, alapító-versenyigazgató

Az énekversenyt 1998-ban egykori szegedi főiskolai énektanárával, Sinkó György Érdemes művésszel együtt, mint frissen kinevezett magánének tanszékvezető, Prof. Dr. Temesi Mária alapította, aki a mai napig főszervezője, versenyigazgatója e nemes megmérettetésnek. A Simándy József Nemzetközi Énekversenyt alapítása óta két-háromévente rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara. 2013 óta a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány is bekapcsolódott a szervezésbe.

20 év alatt e szegedi énekes olimpia Magyarország és a Kárpát-medence egyik legjelentősebb énekversenyévé fejlődött és számos olyan énekest fedezett fel és indított el a klasszikus énekművészi pályán, akik mára a hazai és nemzetközi opera- és koncertéletnek kimagasló egyéniségei, ifjú sztárjai.

A verseny védnöke Simándyné Jutka asszony, Simándy József özvegye, aki a versenyszervezőkkel együtt a kezdetek óta szívügyének tekinti a fiatal tehetségek sorsát.

Az énekverseny névadója Simándy József (1916-1997) operaénekes (tenor), Kossuth díjas, Érdemes és Kiváló művész, főiskolai tanár, akinek operaénekesi pályája Szegedről indult (1946), a Vaszy Vikor főzeneigazgató által megteremtett és azóta is virágzó operakultúrával rendelkező dél-alföldi zenei központból. A verseny tiszteleg a magyarságtudatát és hazaszeretetét nemzetközi operaszínpadokon is mindvégig megőrző művész és ember, hazánk fogalommá vált Bánk bánja előtt és a szegedi énekiskola előtt, amely számos neves művészt adott azóta is a hazai és nemzetközi operaéletnek.

E nemzetközileg is egyre elismeretebb verseny elsősorban hazánk és az országhatárainkon túl élő ifjú magyar tehetségek kétévente várva-várt, professzionális megmérettetési lehetősége, amely elsősorban a felsőoktatásban résztvevő egyetemista korosztály tudásának felmérését célozza meg, jelentős összképet adva hazánk ifjú (16-35 éves korú) tehetségbázisáról, valamint az egyetemeinken folyó oktatás nemzetközi összehasonlításban is összemérhető, magas színvonaláról. A verseny nemzeti értékeink felfedezésében, támogatásában és megőrzésében óriási szerepet vállal.

A verseny az elmúlt évtizedekben a rendelkezésre álló anyagi erőforrások függvényében két vagy három korcsoportban került meghirdetésre:

  1. korcsoport: magyarországi zeneművészeti szakgimnáziumok diákjai részére (16-18 évesek)
  2. korcsoport: magyar és külföldi felsőfokú zeneművészeti intézmények Bachelor fokozatú hallgatói részére (18-23 évesek)
  3. korcsoport: magyar és külföldi felsőfokú zeneművészeti intézmények Master fokozatú hallgatói részére és ifjú művészek részére (23-35 évesek)

Az énekesi teljesítményeket mindig a zsűriben helyet foglaló hazai és nemzetközi szaktekintélyek, operaénekesek, művésztanárok, menedzserek, rendezők és karmesterek értékelték. A zsűri elnöke az elmúlt három énekverseny alkalmával (2013, 2016, 2018) Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója volt. A zsűri munkájában az elmúlt húsz évben részt vett a többi közt Bátor Tamás, a Müpa koprodukciós igazgatója, Gyüdi Sándor, karnagy, a Szegedi Szimfonikus Zenekar ügyvezetője, Marton Éva, operaénekes, Ionel Pantea, operaénekes, Miklósa Erika, operaénekes, Kiss-B. Atilla, operaénekes, Lidíja Horvat Dunjko, operaénekes, Vitkay-Kovács Vera, operaénekes, Dr. Klaus Billand, osztrák operakritikus, Beretzky Terézia, operaénekes, menedzser, Michael Gruber, menedzser.

Az egy héten át tartó verseny mindig Szegeden került megrendesére a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fricsay-termében vagy más külső helyszínen. Az elő- és középdöntő, valamint a döntő is a nagyközönség részére ingyenes és nyilvános. A döntőt a Bartók Rádió rendszeresen felvette és közvetítette.

A győztes énekestehetségek díjaikat hagyományosan a Szegedi Nemzeti Színház színpadán megrendezésre kerülő Díjkiosztó Gálahangverseny keretében veszik át, ahol a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretével énekelnek. A gáláról a Bartók Rádió, az országos és helyi televíziók, úgy mint Magyar Televízió, Duna Televízió, Városi Televízió Szeged is közvetített. A verseny nemzetközi elismertségét jelzi, hogy a Der Neue Merker című rangos bécsi operakritikai magazin is beszámol róla, valamint kiemelt médiafigyelemmel zajlik évek óta.

A versenyen ezidáig rangos díjak, különdíjak és fellépési lehetőségek voltak nyerhetők. A díjfelajánlók között hazánk nemzetközi viszonylatban is számontartott kulturális intézményeit üdvözölhettük: a Magyar Állami Operaházat, a Müpát, a Nemzeti Filharmonikusokat, a Bartók Plusz Operafesztivált, a Szegedi, Pécsi és Miskolci Nemzeti Színházat, a Debreceni Csokonai Színházat, a Kecskeméti Katona József Színházat és a Magyar Rádiót.

Az énekversenynek elévülhetetlen érdemei vannak a nemzeti értékeink felfedezésében, támogatásában és megőrzésében. A versenyen mindezidáig díjat nyert énekestehetségek nem tiszavirágéletű sztárocskák, hanem mára a magyar énekeskultúra alakítói. Munkájukkal és művészi pályafutásukkal bizonyítottan a magyar nemzeti értékek gyarapítói, nemzetközi viszonylatban a magyar kultúra nagykövetei. Fontos kulturális küldetést is teljesít a verseny, hiszen Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatójának szavaival élve jövőgömbbe tekinthet Szegeden az opera iránt érdeklődő ember, hiszen „felvonul ilyenkor a következő évtized operaházi énekes belépőgárdája”.

Szeged, 2019. március 21.

Dr. Temesi Mária